Project woonwijk Jeruzalem

Dit kunst-educatieve project bevordert sociale participatie, identificatie en verbondenheid met de gemeenschap op een laagdrempelige manier met als doel om een nieuwe identiteitsvorming en uitstraling van de wijk te creëren, een gevoel van veiligheid en solidariteit bij de mensen in deze wijk.

Verleden, heden en toekomst gieten door persoonlijke spullen te gieten in epoxyhars in de vorm van een stoeptegel. Deze tegel zal geplaatst worden op de openbare stoep voor het huis van de maker. Dit stelt de bewoner in staat om een zelfgekozen verhaal over de wijk, een verhaal over zichzelf, een zelf vormgegeven identiteit naar buiten te stralen. De stoeptegel vertelt iets over de eigen wijk, over de mensen zelf, de ervaring die ze met elkaar hebben gedeeld om dit te maken. Het maakproces van de stoeptegel dient als startpunt en stimulans om de participatie en verbinding in de wijk op gang te brengen. Dit resulteert in een gevoel van saamhorigheid en wederzijds respect voor elkaar en de wijk en verbetert uiteindelijk het wooncomfort en de sfeer in de wijk. Het project is laagdrempelig in uitvoering waardoor jong en oud en diverse etniciteiten kunnen deelnemen.

Voorkennis is geen vereiste en het geeft een snel, zichtbaar en professioneel eindresultaat. De stoeptegels zijn daadwerkelijk toepasbaar in de bestrating, waardoor identiteitsvorming ontstaat van de bewoners en de wijk. Op het moment dat de stoeptegels samen met de bewoners geplaatst worden in het straatbeeld, worden zij volledig eigenaar van het project. Het project werkt na realisatie en oplevering door op het gebied van interactie tussen buurtbewoners en mensen buiten de wijk. Dit geeft de wijkbewoners een gevoel van trots en gemeenschappelijkheid.

Interesse? Neem CONTACT op voor meer informatie en mogelijkheden.

2016 Kunsteducatief Project Art & Education, People, Video